Programmamanager Gebiedsontwikkeling (open - Code 218.C.744)

Functie: Programmamanager gebiedsontwikkeling

Duur: 12 maanden
Optie tot verlenging: 1 x 12 maand(en)
Uren per week: 36 uur
Aanvang: z.s.m.
Opleidingsniveau: WO
Regio: Zuid-Holland
Reageren kan tot: Woensdag 12 september 2018
---

Organisatie:
De stad is met 125.000 inwoners en 50.000 arbeidsplaatsen een grote dynamische stad in de Randstad. Een jonge stad ook waar het heel prettig wonen, werken en recreëren is. En een stad waarin volop wordt geïnvesteerd, waar de gemeenteraad het besluit heeft genomen om 10.000-16.000 nieuwe woningen te bouwen. In de komende jaren vinden ook ingrijpende verbeteringen van de binnenstad plaats waarmee haar meer dan 12 mln. bezoekers per jaar nog prettiger kunnen winkelen en verblijven. Aan de oostkant van de Stad wordt een nieuw NS station met Randstadrail gerealiseerd in combinatie met hoogwaardige, bezoekers- intensieve functies. Tevens wordt de naastgelegen Dutch Tech Campus verder ontwikkeld. Ook de zone rond het centraal station zal komende jaren ingrijpend op de schop gaan.

Er zijn drie hoog-dynamische gebieden aangewezen als programma om op deze manier de ambities van de stad aan te jagen. Het gaat hierbij om de binnenstad, de oostkant en de entree van de stad.

Voor de gebiedsontwikkeling zijn wij op zoek naar een programmamanager. Het desolate gebied tussen het centraal station en de binnenstad moet uitgroeien tot een kwalitatief hoogwaardig verblijfsgebied met woningen en voorzieningen. Van desolaat gebied naar aantrekkelijk verblijfsgebied: dat is de uitdaging voor de programmamanager die wij zoeken!

We zoeken een enthousiaste, samenspraakgerichte en deskundige programmamanager voor de duur van 12 maanden met een mogelijkheid tot vaste aanstelling. Wij zijn uitdrukkelijk op zoek naar een programmamanager die het programma zowel intern als extern kan neerzetten en robuust kan maken voor de komende jaren.

De programmamanager draagt onder andere zorg voor de samenhang van verschillende projecten, processen en producten in een complexe omgeving en is het aanspreekpunt voor het programma. Dat vraagt om competenties als externe oriëntatie, vernieuwende ideeën, communicatie, gericht zijn op samenspraak met diverse stakeholders zowel extern als intern. Er wordt een groot beroep gedaan op diplomatieke vaardigheden en het ‘tolken’ tussen verschillende belangen en perspectieven, zowel binnen als buiten de gemeentelijke organisatie. Het krachtenveld omvat, maar wordt niet begrensd door, het ruimtelijk fysieke domein. Sensitiviteit voor de omgeving, voor het bestuur en voor de interne organisatie zijn hierbij cruciaal.

---

Opdracht:
Professionaliseringstraject voor project- en programmamanagement in de gemeente.

Binnen de gemeente zijn wij gestart met het professionaliseren van projectmatig en programmatisch werken in de hele organisatie. Er is nog geen eenduidige werkwijze voor programmamanagement terwijl er wel gewerkt wordt aan programma’s. Wij zijn daarom op zoek naar een programmamanager die ervaring heeft met het inrichten en verstevigen van programma’s. Het programma ‘Entree’ valt binnen het team ‘projectmanagement’. Dit is een team van enthousiaste projectmanagers die graag willen professionaliseren. Wij zoeken een nieuwe college die het leuk vindt om hierbij te helpen. Herken jij jezelf hierin dan zijn we op zoek naar jou.

Werkzaamheden:

 • Het verstevigen van het programma Entree in de interne organisatie van de gemeente;
 • Het trekken van het omvangrijke, beleidsgevoelige en zeer complexe programma;
 • (Laten) uitvoeren van programma’s, processen en projecten;
 • Het onderhouden van contacten en het voeren van overleg met bestuur, hogere overheden, burgers, marktpartijen en het extern vertegenwoordigen van de gemeente;
 • Het onderhandelen met externe partijen;
 • Het afstemmen en bewaken van de integraliteit van het programma, zowel intern binnen het programma als binnen de gemeente als geheel;
 • Het samenwerken en het geven van sturing aan het programma;
 • Samenwerken en delen van ervaringen met andere programma- en projectmanagers uit het team Projectmanagement.

Van groot belang is niet alleen de vraag wat de programmamanager doet (zie werkzaamheden), maar bovenal hoe hij/zij dat doet. De maatschappelijke veranderingen, de veranderende rol van de lokale overheid binnen de lokale samenleving en de veranderende verwachtingen van inwoners, van ondernemers en instellingen ten aanzien van de rol van de overheid, vragen een andere rolinvulling van de programmamanager. Uiteraard blijft kennis van de inhoud een wezenlijk element. Daarnaast is het essentieel - om te weten hoe om te gaan met de uiteenlopende stakeholders (bijvoorbeeld bestuurders, collega’s, inwoners, ondernemers en instellingen). Dit vraagt naast kennis van de opgaven van programma management, ook en vooral sociale vaardigheid. De vaardigheid van communiceren, adviseren, faciliteren, participeren etc. De programmamanager is (mede) cultuurdrager binnen het team. Hij heeft daarmee een belangrijke voorbeeldfunctie in het uitdragen van de cultuurwaarden van het team.

---

Kandidaat beschikt:

 • Minimaal een afgeronde WO bachelor opleiding;
 • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als programma of senior projectmanager bij de (semi) overheid op het gebied van binnenstedelijke gebiedsontwikkeling;
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar binnen een politiek bestuurlijke omgeving;
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar met intensieve samenspraaktrajecten (burgerparticipatie).

---

Competenties:

 • Daadwerkelijke senioriteit, natuurlijk overwicht;
 • Goede communicatieve en sociale vaardigheden;
 • Gericht op samenwerken;
 • Luisteren;
 • Goed analyserend vermogen;
 • Onderhandelingsvaardig;
 • Enthousiasme, gerichtheid op ontwikkeling van de stad;
 • Met creatieve oplossingen kunnen komen;
 • Kennisoverdracht, sparren en intervisie met teamgenoten;
 • Goed kunnen verkopen van het programma;
 • Positieve inbreng in de veranderingen binnen het team Projectmanagement;
 • Open en eerlijke houding binnen het team projectmanagement en naar de buitenwereld.

---

CV-eisen:
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

---

Werkdagen:
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr.

---

Overige informatie:
FPDM kan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.

Soort dienstverband: Freelance / ZZP